2016-09-17

Pohjoinen pääkaupunki, osa 1/2

Maanantai 5.9.

Saavuin maanantaina kymmenen päivän matkustamisen jälkeen vihdoin Pekingiin. Vastassa odotti kuuma 34 asteen hellepäivä, johon toki olin jo varautunut, mutta silti lämpö puski jo asemalaiturilla, jossa ilma ei tuntunut vaihtuvan ollenkaan. Suuntasin päärautatieaseman aukiolle, jossa moni turistien kalastelija koitti kaikin keinoin saada minua taksiin tai minibussin kyytiin ja nyhtää juuri saapuneelta ulkomaalaiselta todennäköisesti monta kymppiä taksimatkasta. Kiinassa taksin käyttö on halpa tapa liikkua ja parilla eurolla pitäisi päästä jo pitkälle.

Harhailin jonkun aikaa asema-aukiolla, sillä metropysäkin sisäänkäynti oli tehokkaasti piilotettu. En löytänyt sitä ja paikalliset eivät osanneet neuvoa tarkkaa paikkaa (myöhemmin löysin sen ja se tosiaan oli hankalassa paikassa), joten otin suunnaksi seuraavan metropysäkin ja käppäilin sinne helteessä. Kamat painoi selässä ja hiki virtasi, mutta ei matka lopulta kovin pitkä ollut, ensin jopa suunnittelin hostellille kävelyä, mutta se olisi jälkeenpäin katsottuna ollut noin 8 kilometriä. Matkakortin osto ja perille pääsy olivat tosi iisejä juttuja, koska melkein kaikki tekstit olivat englanniksi metrossa ja siellä jopa kuulutetaan seuraavat pysäkin englanniksi.

Hostellini Pekingissä oli kapselimallinen, mutta Japanilaisia kapselihotelleita hieman suurempi koppi. Valitsin tämän paikan todella hyvän sijainnin ja privaattihuoneen takia. En halunnut alkaa isompiin säätöihin tavaroiden turvallisuuden varmistamiseksi, koska tiesin viettäväni kaupungilla kaikki päivät ja illat. Tästä syystä myös majapaikan palveluilla ei ollut niin väliä, mutta täytyy sanoa että suihku ja vessa olivat todella hyvässä kunnossa ja kyllä sitä kapselissakin hyvin nukkui yöt, vaikka välillä olikin tilanpuutetta. Hostellissa törmäsin vain paikallisiin opiskelijoihin, jotka ilmeisesti olivat tulleet kauempaa Pekingin yliopistoihin eivätkä olleet saaneet vielä majoitusta omalta kampukseltaan. Tai sitten muuten vaan hengasivat siellä ja kaikilla soi kello kuuden aikaan ja alkoi himmeä häslinki :D

Itsellä meni ensimmäinen ilta hieman erilaisissa merkeissä, kuin olin suunnitellut. Sattuman kautta ollessani Tiananmenin aukion reunalla juuri sen sulkeutuessa, eräs tohtori Nanjingista äkkäsi minut puhumassa kameralle ja muutamat sanat vaihdettuamme innostui, kun osasin puhua jonkin verran Kiinaa. Hän puhui myös englantia auttavasti ja halusi ehdottomasti lähteä tuopille. Mentiin sitten syömään pähkinöitä ja juomaan yhdet paikalliset oluet johonkin lähikadun ravintoloista. Keskusteltiin niitä näitä ja sain todella paljon kullanarvoisia vinkkejä Kiinaan ja harjoittaa kielitaitoani. Mies kertoi Pekingissä olevan vielä muutaman päivän ajan teemarkkinat kaupungin laitamilla ja otettiin metro sinne.

Paikalla oli kuitenkin vaan teekauppoja, joiden en todellakaan usko olevan siellä vain muutamaa päivää. En kuitenkaan itse olisi keksinyt selvittää, missä päin Pekingiä on teekeskittymä. Menimme yhteen kauppaan sisään ja päästiin maistelemaan rennon henkisessä ilmapiirissä yhteensä kahdeksaa eri teelaatua. Oli perinteistä Oolongia, vihreää teetä, hedelmäteetä ja keltaista teetä, mutta myös kukkateetä ja mädätettyä vanhaa teetä. Todella erilaisia kaikki, mutta vähän tuli lopuksi yllätyksenä, että joitain niistä täytyi ostaa. Toki paikan pitäjä oli tuhlannut tunnin meidän kanssa rupatteluun ja kestitsemiseen, joten oli ihan kohtuullistakin ostaa jotain tästä kaupasta.  Kello lähenteli yhdeksää, kun lopeteltiin teen lipittämin ja suunnattiin omille majapaikoille. En tuolloin vielä tiennyt, että Pekingissä menee metro kiinni jo 11 aikoihin illalla, joten onneksi en jaksanut lähteä toiselle kierrokselle kaupungille.

Tiistai 6.9.

Tiistaina heräsin ennen viittä aamulla, sillä halusin heti ensimmäisenä täytenä päivänä lähteä valloittamaan Kiinan muuria ja valitsemani paikka Gubeikou on keskustasta noin 3.5 tunnun bussikyytien päässä (taksillakin varmaan 2.5 tuntia), joten matkaan oli lähdettävä varhain. Saavuin metrolla bussiterminaalille ja mulla oli ohjeina Ikilomalla-videoblogin pariskunnan antamat kaksi paikallisbussia ja varoitus huijareista, jotka koittavat saada länsimaalaiset takseihin. En osannut odottaa, että bussia oottaessani paikalle tulee kiinalainen nainen, joka valehtelee päin naama bussin olevan täysin väärä mihin olen suuntaamassa. Muutama Jenkki pyörittelee päätään, heillä ei selvästi ole minua parempia ohjeita mukana eikä kielitaitoa. Näytin sitten tälle naiselle kääntäjällä että kyllä tämä bussi on ”890 Nopea” eli täysin oikea ja pyysin häntä lopettamaan kiusaamisen. Vähän hämmentyneenä, etten mennyt halpaan, hän antoi meidän nousta bussiin ja sanoin toisille että ei kannata luottaa kehenkään englantia puhuvaan, joka huutelee neuvoja tällä matkalla.

Kuitenkin sama nainen tuli vielä bussin kyytiin, koitti kädestä vetää minua ulos ja huusi sitten Jenkeille että heidän täytyy laittaa matkatavarat bussin alasäilytykseen. Eihän normaaleissa paikallisbusseissa ole edes mitään alasäilytystiloja, mutta hölmistyneet miehet lähtivät kuitenkin tavaroiden kanssa katsomaan bussin ulkopuolelta säilytystilaa. Saman tien, kun kaverit olivat kamppeineen ulkopuolella, bussikuski löi ovet kiinni ja kaasutti matkaan. Ihan uskomatonta, että bussikuskille on annettu ohjeet, ettei mielellään ulkomaalaisia oteta kyytiin. Toki ymmärrän että meillä on rahaa käytössä enemmän, kuin paikallisilla, mutta bussi oli koko matkan lähes tyhjillään. Puolessa välissä ensimmäistä bussikyytiä tuli bussiin taas toinen nainen huudellen minulle että tämä on Mutiyun kylä, jossa pitäisi jäädä pois. Onneksi olin katsonut, että bussilla täytyy ajaa ihan päättärille asti ja vasta kun kuski karjuu ulos kyydistä, on sieltä lähdettävä.

Ohjeet toiselle bussille olivat vähän sekavat ja paikalla oli kymmeniä kyyditsijöitä, joilta ei apua herunut pysäkin etsimiseen. Onneksi paikalliset neuvoivat ystävällisesti kun kiinaksi kysyin jeesiä. Pääsin lopulta sitten Gubeikouhun ja pikkukylässä seikkailtuani tovin, löysin myös tien itse muurille. Muuri tällä alueella ei ollut missään parhaimmassa kunnossaan, mutta toisaalta sitä ei ollut myöskään korjattu jälkikäteen. Ja mikä parasta, ei yhtäkään turistia ja rihkaman kaupustelijaa missään. Tämä osa muuria on enemmän vaellusreittejä varten, kuin varsinaista turistimatkailua. Siksi lähdin itsekin reilun 15 kilometrin vaellukselle muuria pitkin ja onneksi olin ottanut riittävästi vettä ja syötävää matkaan. Kello oli noin 11 aamulla kun lähdin taivaltamaan muuria pitkin ja lenkki kesti itsellä noin 3 tuntia. Tapasin yhteensä 4 muuta trekkaajaa matkalla ja maisemat olivat kyllä taas kerran ihan uskomattomia.

Vain Kiinassa, mies erottelee jyviä akanoista keskellä tietä


Muurilla vaeltaminen oli helppoa ja polku oli tarpeeksi leveä, ettei tarvinnut pelätä tippumista pusikkoihin muurin molemmin puolin. Vartiotornit olivat hienoja, joskin ränsistyneitä ja ennen kaikkea vakuuttavinta oli nähdä muurin jatkuminen molempiin suuntiin niin kauas, kuin silmä kantoi. Kelikin oli mitä mainioin, sillä keskustassa oli saastepilveä, mutta muurilla ilma oli kirkas ja seesteinen. Matka takaisin Pekingiin oli huomattavasti joutuisampi, sillä nyt tiesin bussien lähtöpaikat, eikä tarvinnut kuunnella kovin montaa kutsua takseihin. Yhden taksimatkan hintaa kysyin ja mies olisi ajanut minut kylästä muurilla ja takaisin 40 eurolla. Ei mikään ryöstöhinta 80 kilsan matkasta suomalaiselle, mutta toisaalta bussilla ajoin matkan 2 eurolla. Kokonaiskustannukset hostelliltani julkisilla muurille ja takaisin olivat alle 10 euroa. Mutta vaivaa sai kyllä nähdä ja ilman kielitaitoa olisin valinnut vaan sen minibussin tai taksin. Joten jos haluatte päästä halvalla ja yksityisyyttä mennessänne Kiinan muurille, niin ottakaa mukaan todella kattavat ohjeet ja paljon evästä sekä vettä. Pääsylippu muurilla on muistaakseni noin 3 euroa, mutta Gubeikoussa sitä ei missään näyttänyt olevan myynnissä eikä sitä kyllä kukaan kysellytkään.

Keskiviikko 7.9.

Heräsin keskiviikkona yhdeksän tienoilla ja lähdin käymään vaateostoksilla. Metrolla matkustin jonnekin pysäkille, jossa vuosi pari sitten oli ollut paljon vaatekauppoja ja markkinoita. Nooh ensin vedin asemalta päinvastaiseen suuntaan enkä löytänyt muuta, kuin hyvää ruokaa. Tunnin seikkailtuani löysin oikean suunnan ja ensin näytti ettei alueella ollut missään vaateliikkeitä saati toreja. Löysin kuitenkin ison rakennuksen, jonka 5 kerroksessa oli outlet-tyylisesti kauppiaita myymässä vaatteitaan. Koitin ensin tinkiä yhden vaatteen kohdalla hinnasta 30% pois, mutta mies kiivastui, eikä suostunut muuhun kuin täyteen hintaan. Vähän jäi sellainen kuva että tämä oli väärä paikka tinkiä, vaikka Kiinassa se onkin hyvin yleistä. Ostin sitten kaikenlaisia vaatteita katsottuani ensin koko tarjonnan läpi ja valkaten pienimpiä hintalappuja.

Illasta suuntasin kaupungin pohjois-osassa sijaitsevaan olympiapuistoon, joka oli vaan muutaman metropysäkin päässä hostellilta. Olympiapuisto pitää siis sisällään pääkisapaikat, joita käytettiin vuoden 2008 kesäolympialaisissa ja vuoden 2015 MM-kisoissa. Aiheellista kritiikkiä on esitetty puiston rakentamisesta, sillä se imi paljon rahaa valtiolta ja kisapaikkojen piti olla käytössä myös seuroille harjoitteluun. Kuitenkin olympialaisten jälkeen kisahallit ja stadion ovat olleet enimmäkseen tyhjillään. Linnunpesäksi nimetty urheilustadion oli vakuuttavan massiivinen ja paikka oli muutenkin hienosti rakennettu, vaikka mitään kovin perinteistä kiinalaista arkkitehtuuria sieltä oli turha etsiä. Pian alkoi kuitenkin tummat pilvet kerääntyä stadionille ja siitä kehkeytyikin suurin ukkosmyrsky mitä olen koskaan nähnyt. Ihan uskomaton kokemus seisoa sadekatoksen alla taivaan räjähtäessä joka puolella. Ja yleensä ukkonen kestää sen puolisen tuntia, kun pilvet liikkuvat ylitse. Ei tämä ukkonen. Se tuntui olevan kaikkialla Pekingissä ja kesti useita tunteja.






Matkustin metrolla olympiapuistosta kaupungin keskusta-alueen etelälaidalle katsomaan Taivastemppeliä (Temple of heaven). Ajoin jälleen kerran vaan edeltävälle pysäkille, mikä olisi tarkoittanut 4 kilometrin kävelyä puiston portille. Ei siinä rankkasateessa, eikä se varmaan olisi aukikaan ollut enää. Mutta löysin läheltä vielä loistavan vaateliikkeen, jossa myyjät eivät hyökänneet hyeenan lailla saaliin kimppuun, vaan sai suht rauhassa katsella ja sovitella. Eli päivän ohjelma oli pitkälti vaatehankintoja, mutta farkut, kollarit, shortsit, kengät, sukkia ja teepaitoja ostettuani rahaa oli palanut kutakuinkin 50 euroa, jolla olisi suomessa saanut vain ensimmäisen ostettua. Kurvasin kaupalta metrolinjoilla takaisin hostellin nurkille syömään päivällistä ja myöhemmin hengaamaan kotikulmille myrskyn laannuttua.

Yashinoya, parasta pikaruokaa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti